select your language

OFFICIAL PHIACADEMY
GRANDMASTER SULE OZLEM

OFFICIAL PHIACADEMY | GRANDMASTER SULE OZLEM

Littekens door permanente make up! Wat te doen met ze?

Deel dit bericht

In de afgelopen paar jaar is de PMU wereld steeds bewuster geworden over sommige aspecten die in het verleden niet voldoende werden besproken. Een van de problemen die als potentieel bedreigend voor de industrie naar voren kwamen, zijn de nadelige effecten van semi/permanente make up zoals littekens. Er zijn tegenstrijdige meningen over deze kwestie.

Sommige specialisten zijn ervan overtuigd dat microblading meer kwaad dan goed doet en dat microbladinglittekens onvermijdelijk zijn. Dit zijn vaak de specialisten die zelf geen microblading uitvoeren of niet de voldoende kennis heeft opgebouwd in de huid met microblading.

Anderen beweren dat littekens alleen voorkomen in extreme gevallen waarin de techniek onjuist is.

Laten we proberen een uitgebreid overzicht te geven van verschillende theorieën over waarom littekens ontstaan, wat te doen als ze opduiken en of het mogelijk is om ze te voorkomen.

Laat semi pmu littekens achter?
Toen permanente make up aan populariteit begon te winnen, ongeveer 20 jaar geleden, werd het beschouwd als volledig niet-invasief, semi-permanent en volledig risicovrij. Nu er echter genoeg tijd is verstreken, hebben jaren aangetoond dat permanente make up inderdaad littekens kan achterlaten. We hebben ook gezien dat er werd gesproken over PERMANENTE make up dus bijna blijvend. Denk hierbij aan de klanten die met oude pmu komen met huidige pigment van 10+ jaren geleden.

Het is niet ongebruikelijk dat er klanten zijn die op zoek zijn naar cover up van oude pigment of vervaagd pigment, terwijl de roodachtige tint eigenlijk littekenweefsel blijkt te zijn. In extremere gevallen kunnen we ook klanten tegenkomen van wie de wenkbrauwen eerder zo overwerkt waren dat de huid taai en getextureerd is geworden. Vol met littekenweefsel!

Dit zijn de gevolgen van de explosie in de populariteit ingegeven door het gebrek aan regelgeving in de pmu industrie. Helaas hebben de onderervaren specialisten de behandeling op alle klanten uitgevoerd, ongeacht of ze goede kandidaten zijn of niet, welke is geresulteerd in permanente schade aan het gezicht van mensen.

Het is belangrijk om het feit dat permanente make up (pmu) tegenwoordig genoemd als SEMI permanente make up in sommige gevallen littekens achterlaat algemeen bekend te maken en deze informatie beschikbaar te maken voor klanten die het verdienen om alles over de behandeling te weten voordat ze besluiten voor een behandeling.

Pigmenten moeten worden afgezet in de papillaire dermis, dus de diepte van onze werk moet uiterst nauwkeurig zijn en alleen zo ver reiken. Het geopende de huid moet worden gesloten door huidregeneratie, d.w.z. het lichaam moet nieuwe cellen produceren om de wond op te lappen. Na verloop van tijd vervagen de pigmenten en moeten deze worden vernieuwd dmv jaarlijkse touch up.

Er zijn verschillende factoren wat littekens kunnen veroorzaken na een microblading of powderbrows behandeling:

Overmatige schade bij het maken van pmu/microblading en of te diep werken!
Je moet een verwonding op de huid maken, maar je moet ervoor zorgen dat het niet als belangrijk wordt ervaren door het lichaam. Als het lichaam het herkent als iets in de trant van ernstig, zal het een overproductie van collageen en de opbouw ervan in de extracellulaire matrix veroorzaken – een ingewikkeld web van eiwitten dat structuur geeft aan de huid.

Zodra het collageen zich opbouwt, komt vezelig weefsel tevoorschijn en blijft het voorgoed. Het kan verschillende eigenschappen hebben – het kan hol verhoogd, witachtig, grijsachtig, rozeachtig zijn. Het kan min of meer zichtbaar zijn. Deze littekens kunnen ook pigmentresten in zich bevatten.

Als het microblading bladee OF de pmu naald te diep in de huid gaat, is de kans zeer groot dat het lichaam reageert door littekens te creëren. Een goede indicator van de juiste diepte is het lokaliseren van kleine punt bloedingen. Alles meer dan dat kan een signaal zijn dat je te diep gaat.

De nabehandeling was te vroeg gedaan
Microblading, powderbrows of een andere pmu behandeling is vaak een 2-sessie behandeling. Na de eerste behandeling moet je enkele weken wachten tot de huid genezen is en dan weer binnenkomen om wat correcties aan te brengen op de vorm of de wenkbrauwen weer een beetje donkerder te maken.
De nabehandeling mag NOOIT eerder dan 6 weken na de 1e sessie worden gedaan, en soms is het beter om 8 weken te wachten als de huid van de cliënt meer tijd nodig heeft.
Als er nieuwe verwondingen worden gemaakt over de huid die niet volledig is genezen van de eerste sessie, zal het extra trauma een sterke reactie van het lichaam veroorzaken, wat kan leiden tot littekens.

Te veel touch-ups
De eerste keer dat je een (semi) pmu behandeling krijgt, krijg je klant misschien geen zichtbare littekens. Jij als specialist deed er alles aan om een succesvolle behandeling uit te voeren.
Maar als de klant binnen een jaar vaker wordt behandeld (te vaak) kan deze herhaalde trauma een signaal zijn aan het lichaam om littekens te gaan vormen.

Er is iets misgegaan tijdens de nazorg
Na een pmu behandeling start de huid direct het herstelproces. Terwijl de wenkbrauwen genezen, moet er speciale aandacht aan besteden worden om ervoor te zorgen dat ze goed genezen en dat het herstelproces niet wordt verstoord. Gedurende enkele dagen na de behandeling zijn de open wonden die vatbaar zijn voor besmetting en daaropvolgende infectie. Een infectie betekent dat bacteriën zich in het gebied ontwikkelen die verdere schade aan de huid in en rond de wenkbrauwen kunnen veroorzaken. Hierdoor kunnen ook littekens vormen.
Naarmate de wonden zich sluiten, vormen zich korstjes over hen die het weefsel eronder beschermen en het in staat stellen te herstellen. Naarmate de wond worden opgelapt, beginnen de korstjes af te schilferen. De verveling vernieuwingsfase is het meest vervelende onderdeel van het genezingsproces en de wenkbrauwen kunnen dan erg jeuken. De klant kan in de verleiding komen om de korstjes/wondje te krabben of schilfers af te pulken. Als het weefsel eronder nog niet is hersteld, kunnen littekens ontstaan als gevolg van verder trauma.

Zijn permanente make up littekens onvermijdelijk?
Dit is een voortdurend debat in de industrie. Sommige specialisten beweren dat, met de juiste techniek, littekens kunnen worden voorkomen. Anderen beweren dat, zelfs als de techniek foutloos is, herhaalde behandeling uiteindelijk zal resulteren in littekens. Wij uit eigen ervaring zijn eens met de eerste!

Kun je werken over littekens?
Ook dat is een discutabele vraag. Een ding waar iedereen het over eens is, is dat je geen enkele vorm van PMU kunt doen over keloïde littekens, verhoogde roze littekens met een glad verder trauma alleen maar meer keloïde littekens zal veroorzaken.

Andere vormen van littekens moeten veilig zijn om over te werken zolang ze minstens een jaar oud zijn. Ten eerste houdt littekenweefsel pigmenten niet goed vast, of helemaal niet, dus het kan erg moeilijk zijn om de kleur te laten pakken. Zelfs als een bepaalde kleur behouden blijft, is het niet mogelijk om scherpe pixels of strokes te maken, ze zullen zich verspreiden en vervagen.

Powderbrows/Combi brows, zowel manueel als machinaal, is meer geschikt om over littekens heen te werken.

MICRONEEDLING
Microneedling als mogelijke oplossing voor PMU littekens
Idealiter zouden specialisten er alles aan moeten doen om te voorkomen dat semi permanente make up littekens zich vormen, wat betekent dat ze ervoor moeten zorgen dat hun diepte goed is en beoordelen wanneer de huid op het punt staat overwerkt te raken. Maar als een klant met littekens eindigt, is een mogelijke oplossing microneedling. Microneedling is een techniek om gecontroleerde micro-verwondingen te creëren om littekenweefsel na verloop van tijd te ontspannen. Dit is zeker goede idee dat het overwegen waard is. Hiermee kun je de huid mooi versoepelen en voorbereiden om de nieuwe behandeling. Meer over microneedling weten zie hier onze blog: Microneedling

Meer blogs